Svenska Branschmagasinet Att ha rätt lås

Att ha rätt lås

Låssmed

Säkerhet har alltid varit en viktig del i vårt samhälle. Redan på stenåldern behövdes någon att vakta vid elden på natten för att skrämma bort vilda djur och andra människor. Numera behöver vi inte ha någon som vaktar vårat hus eller vår bil, men vi behöver ha ett bra lås istället. Och möjligtvis ett larm också för att känna oss trygga.

Tips på bra låssmeder:

Många äldre fastigheter, jag tänker mest på äldre hyreslägenheter, har ofta inte så bra lås längre. De är gamla och har inte blivit utbytta på 30 år kanske. Det finns dessutom dörrar som öppnas inåt vilket gör att det är lättare att trycka in dem vid inbrott. Jag bodde själv i en sådan lägenhet när jag flyttade till Malmö för flera år sedan.

En uppsjö av lås

Numera så finns det en hel uppsjö av olika lås att välja mellan. Det finns ju det klassiska låssystemet med cylindrar och nycklar. De flesta av dessa har mycket högt dyrkmotstånd och lång livslängd, och ger bra säkerhet. Det finns även unika nycklar med patenterade nyckelprofiler som är mönsterskyddade i mer än 10 år framöver. För den som vill känna sig extra säker.

Om man istället vill slippa att ha en nyckel så kan man satsa på andra lösningar. Bland annat lås med sifferkod eller kanske något som kallas för Kaba TouchGo. Kaba TouchGo är en lösning där det räcker att du rör handtaget för att komma in. Låset som sitter via handtaget känner igen om du har behörighet eller inte att få komma in genom dörren. Väldigt futuristiskt och lite häftigt.

Samtidigt så tycker jag själv att det känns säkrare med en nyckel än en kod eller handavtryck på handtaget. Väldigt intressant att ta reda på vilket som är säkrast. Få nog undersöka detta lite närmre.

Det är ju dessutom inte bara dörren som ska ha ett säkert lås. Detta gäller ju även fönstren, altan- och balkongdörrar etc. Tjuvarna söker ju upp den dörr eller fönster som ser lättast ut att ta sig in igenom. Så därför borde man kanske se över hela huset/ lägenheten och byta ut de som är gamla och opålitliga.

17 Jan 2014