Svenska Branschmagasinet Att välja köksblandare

Att välja köksblandare

 Köksblandare

En köksblandare är inte något man har en direkt uppfattning om förrän man börjar spendera märkbar tid i ett kök, eller när man ska inreda ett kök. Då får man garanterat upp ögonen för hur många olika varianter av köksblandare som finns, och vilka egenskapen man själv uppskattar hos en köksblandare. Många kök har standardmodeller av köksblandare, de är billiga och gör de viktigaste sakerna med helt okej resultat. Köksblandare kallas den eftersom den blandar kallt och varmt vatten i olika temperaturer beroende på hur man ställer in den. Det är en mycket fiffig konstruktion som har gjort livet för köksarbetare mycket lättare.

Estetik

En köksblandare kan vara «helt vanlig» och inte alls göra något väsen av sig. Denna köksblandare märker man inte. Det finns dock köksblandare med distinkt utseende, som blir en viktig inredningsdetalj i köket. Det finns moderna varianter med raka linjer och så finns det retrovarianter som inspirerats av gamla kök. Dessutom finns såklart en mängd stilar däremellan. Man kan inte bara välja på form på sin köksblandare, utan också material och därmed färg. Det finns svarta och vita köksblandare, samt köksblandare i klassiskt rostfritt stål såväl som köksblandare i andra metaller – koppar och mässing till exempel. Har man en särpräglad stil i sitt kök så är det roligt om köksblandaren får följa den.

Funktion

Köksblandare kan variera och deras användningsområden är ibland olika. Den ska ha en spak, eller två snurrbara hjul som gör det möjligt att ställa in kallt och hett vatten, och en massa temperaturer däremellan. Det finns idag köksblandare även med andra funktioner – så som en extra kolsyrekran! Hur läckert är det inte att bara öppna kranen i köket och få kolsyrat vatten i sitt glas? Hur läckert som helst. En annan viktig aspekt är kranens höjd. Vill man ha gott om utrymme att diska grytor och ugnsformar så bör man satsa på en hög köksblandare – gärna i kombination med en djup vask. Att ha ett utdragbart munstycke är också mycket praktiskt för den som vill undvika för mycket stänk.

26 Jan 2015