Svenska Branschmagasinet Att välja rätt däck

Att välja rätt däck

Byta däck

Kör med rätt sommardäck

De flesta vet att dubbdäcken ska vara borta från bilen senast den 16 april. När det gäller val av sommardäck så sviktar däremot ofta kunskapen. Det har visat sig genom flera undersökningar att många kör med gamla och slitna sommardäck med alldeles för lite mönsterdjup. Enligt lag så ska sommardäcken alltid ha ett mönsterdjup på minst 1,6 milimeter men säkerheten vad gäller både bromsning och vattenplaning minskar radikalt redan vid 3 milimeters mönsterdjup. Vi på Däck i Helsingborg vill rekommendera dig att alltid köra med däck med minst 4 milimiters mönsterdjup. Däck med detta djup har bättre våt- och vattenplaningsegenskaper och är därför betydligt säkrare. Vill du veta mer om sommardäck tveka inte, utan kontakta oss på Däck i Helsingborg!

Farligt att använda friktionsdäck på sommaren

Det kan vara lockande att köra med friktionsdäck även på sommaren men detta vill vi på Däck i Helsingborg understryka är ingen bra idé! Den gummiblandning och det mönster som finns på vinterdäck lämpar sig helt enkelt inte för körning under sommarperioden. Att använda slitna friktionsdäck innebär sämre köregegenskaper både när det gäller våta och torra väglag. Att dra ut dubbarna ur sina vinterdäck och använda dem som sommardäck är inte heller det en bra idé, i de tomma dubbhålen samlas nämligen grus som kan skada däcken.

Kolla lufttrycket på dina däck

Något som har en stor betydelse för livslängden av dina däck är att regelbundet kontrollera lufttrycket i dina däck. Rätt lufttryck minskar nämligen slitaget på dina däck och ser till att däcket rullar på rätt sätt. Lufttryckskontroll ser också till att värmeutvecklingen håller sig på rätt nivå. Du bör kontrollera lufttrycket en gång i månaden.

Övriga saker som kan öka livslängden

Körstil, körsträcka, belastning och vägkvalitet är alla saker som påverkar slitaget på dina däck. Att se till att köra så säkert som möjligt och serva din bil regelbundet är därför bästa tipset om du vill att dina däck ska hålla länge. Viktigt att komma ihåg är att byta däck i Helsingborg fram/bak efter 800 mils körning.

27 Jan 2015