Svenska Branschmagasinet Det bästa valet när det gäller hårtransplantation

Det bästa valet när det gäller hårtransplantation

hårtransplantation

Den vanligaste orsaken till glesnande hår och håravfall är ärftlighet. I vilken ålder och omfattning detta sker är väldigt varierande och beror på vilka genetiska förutsättningar som man har. Även livsstilsfaktorer såsom stress, sjukdomar och mediciner kan påverka. Det manliga könshormonet testosteron spelar en nyckelroll i utvecklandet av tunt hår. Det är dock inte så enkelt att det är halterna av detta hormon som avgör om man drabbas av håravfall. Testosteronet deltar i ett intrikat samspel tillsammans med enzymer och cellreceptorer och det är dessa biokemiska processers kombination som bestämmer om man blir tunnhårig. Det är huvudsakligen män som drabbas av håravfall, men även kvinnor kan drabbas. Eftersom det är mera ovanligt hos kvinnor, kan det ofta upplevas som ett större och mera stigmatiserande problem för dem. Lider man av håravfall eller är tunnhårig och upplever att man mår dåligt av detta, kan man överväga att genomgå en hårtransplantation. Det finns två huvudsakliga metoder som man tillämpar vid detta ingrepp. Den ena metoden går ut på att man skär loss en remsa av huden, från vilken hårsäckarna plockas bort och transplanteras till önskat ställe. Såret där remsan suttit sys därefter ihop. Detta ingrepp är relativt smärtsamt, men det kan lindras med vanlig värkmedicin.

Den andra metoden innebär att man med ett specialredskap opererar bort de individuella hårsäckarna, som sedan transplanteras till den önskade platsen. Denna metod ger minimalt med smärta och många patienter är förvånade över att det enda som känns efteråt, är en lätt ömhet från huvudets yta. Vilken av dessa metoder som läkaren rekommenderar beror på utgångsläget, då de kräver olika förberedelse, tidsåtgång och återhämtningstid.

En hårtransplantation kräver tålamod. Efter transplantationen faller vanligtvis hårstråna av i de transplanterade hårsäckarna. Därefter går hårsäckarna in i en vilofas och först efter denna börjar håret växa med ungefär en centimeter per månad. Man brukar säga att man efter en genomförd hårtransplantation bör räkna med att det tar 4 till 12 månader innan man kan se resultat.

Nordic New Hair Center

På Nordic New Hair Center erbjuds hårtransplantationer av yppersta världsklass. Man utför huvudsakligen transplantationer av huvudhår, men även av ögonfransar och ögonbryn. De två kirurgerna som driver företaget är nordens mest eftertraktade inom området och har utfört över 4000 transplantationer sedan de startade sin verksamhet år 1997. De har ett brinnande engagemang för sitt yrke och har varit inblandade i utvecklingen av de metoder som används inom hårtransplantationskirurgin idag. Dessutom har de utbildat många kirurger och assistenter inom branschen. Såväl nöjda kunder som kollegor runt om i världen hyser stor respekt och vördnad för de båda kirurgerna.

27 Apr 2015