Svenska Branschmagasinet Spabad för avslappning

Spabad för avslappning

spabad

Det är ingen som med säkerhet kan säga var ordet spa kommer ifrån, men ett möjligt ursprung är tolkningen av de tre bokstäverna "s p a" som ofta klottrades i de offentliga badhusen under antiken. Detta har då tolkas som en förkortning av de latinska orden salus per aqua som betyder hälsa eller läkning genom vatten. En annan tolkning är att ordet är av etymologisk art, och då spåras det som en variant av det latinska ordet spargere som betyder "hälla framåt", vilket var precis vad som hände i romarnas badanläggningar, som oftast byggdes vid varma källor där den varma källan hälldes framåt över de badande. Via det engelska språket kom ordet fram genom det gamla wallonska ordet espa som betyder fontän. Sedan försvann ordet spa fram till år 1326, då en liten by belägen i östra Belgiens berg återupptog det igen. Anledningen till detta är att de återupptäckte de varma källorna och deras terapeutiska bad utvecklades för deras medicinska värde.

1551, alltså 250 år efter att den lilla byn hade börjat använda källorna, upptäckte en man vid namn William Slingsby en svavelkälla i Harrogate, England. Han jämförde dessa källor med källorna i Belgien och dess värmande förhållanden och dess inverkan på kroppens läkande efter en skada eller sjukdom. Under det tidiga 1600-talet publicerade en Dr. Dean of York en mängd flygblad om källan i Harrogate, och några månader senare omnämndes källan som ett spa. Man kan alltså säga att från början var spa av medicinsk karaktär, medan det idag har tagit en inriktning mot avslappning och skönhetsvård. När man badar spa är det meningen att man ska känna sig fräsch, utvilad och ren när man har badat klart. Det finns många varianter av spabad. Man kan göra ett litet hemma, och då krävs inga särskilda produkter, utan man kan till exempel göra sin egen ansiktsmask och hårinpackning.

Lyxa till det med spa-badkar

Vill man däremot lyxa till det lite kan man beställa ett spa-badkar från spabad som har arbetat i flera år för att optimera energiförbrukningen. Detta har de gjort genom att installera en växlare som man kopplar ihop med husets befintliga värmepump, och på så sätt halverat uppvärmningskostnaden för deras spabad för hemmabruk. De har letat länge med att hitta spabad som lever upp till de krav som finns idag bland svenskarna, vilket de sägs ha lyckats med. I kombination med växlaren och dessa spabad har de fått fram en lyxig produkt som lever upp till dessa krav.

24 Apr 2015